LED versus gewone gloeilampen: maken ze echt een verschil?

Als je onlangs op de markt bent gekomen voor nieuwe gloeilampen, heb je waarschijnlijk te maken gehad met schijnbaar oneindige opties. Recente innovaties hebben ons allerlei nieuwe lichttechnologie opgeleverd. Als je gewoon een nieuwe lamp nodig hebt voor jouw bedlampje, hoe weet je dan dat je de juiste beslissing neemt? Welke gloeilampen zijn ontworpen om beter te zijn voor het milieu en om ons te helpen besparen op onze elektriciteitsrekening? Deze en andere veel gestelde vragen over gloeilampen behandelen we hieronder.

Wat zijn mijn opties als het om gloeilampen gaat?

In één woord: veel! Maar hier zijn drie van de meest populaire:

  • Gloeilampen – Dit zijn de ouderwetse, “typische” bollen waarmee velen van ons zijn opgegroeid. Ze zijn niet erg energiezuinig en gaan niet lang mee.
  • Compacte fluorescerende lampen (CFL’s) – Dit zijn de “spiraalvormige” lampen die in ons opkomen als we denken aan energiezuinige lampen.
  • LED’s – Led lampen zijn zeer energiezuinig, maar behouden toch het uiterlijk en het gevoel van een gloeilamp.

Gloeilampen, CFL- en led lampen hebben allemaal verschillende hoeveelheden energie nodig. Maar we denken echt dat u op led lampen moet letten.

Besparen leds energie?

Leds verbruiken veel minder energie dan gloeilampen omdat diodelicht veel efficiënter is, qua vermogen, dan gloeidraadlicht. Led lampen verbruiken meer dan 75% minder energie dan gloeilampen. Bij lage vermogens is het verschil nog groter. Heldere LED-schijnwerpers verbruiken slechts 11 tot 12 watt en creëren een lichtopbrengst die vergelijkbaar is met een gloeilamp van 50 watt.

Maar kosten leds niet meer?

De initiële kosten van een LED waren vroeger ongeveer het dubbele van de kosten van een gloeilamp. Maar de kosten zijn gedaald en het is nu moeilijk om lampen te vinden die geen leds zijn. Dat komt omdat ze zoveel efficiënter zijn dan gloeilampen dat ze op de lange termijn geld besparen. Dat maakt ze tot het go-to-product voor de verlichtingsindustrie.