Hoe je je kind helpt met zelfstandigheid

Lekker op de camping

Het is elke ouders droom om een kind op te voeden die ook zelfstandig kan spelen en dingen kan doen. Kinderen die zelfstandig kunnen spelen eisen namelijk niet constant tijd, energie en aandacht van de ouders. Er moet natuurlijk een goed balans zitten maar kinderen die zelfstandig zullen zijn zullen later ook al sneller zelf ondernemingen kunnen maken. Ze zullen er hun hele leven profijt van hebben als ze ook dingen zelf kunnen ondernemen en oplossen. Natuurlijk moet je ze hierin begeleiden en helpen, ze hoeven niet in een keer in het diepe te springen. Maar het is goed om ze te alvast te helpen op een indirecte manier om dingen zelf te doen. Dan kunnen ze op een veilige plek oefenen. Je kan ze al helpen door het zelf uit te laten kiezen van hun kinderkleding, neem ze bijvoorbeeld mee naar de dirkje kleding sale om zelf te kiezen tussen exclusieve babykleding merken. Misschien kiezen ze alleen voor die schattige feetje pyjama. Dat is ook goed, daar ben jij voor, om ze nog te helpen. We zetten hier nog wat andere ideeën op een rijtje. 

Zelf uitkiezen van kleding

Naast het zelf mogen kiezen van de kleding die jullie kopen kan je ook de montessori kledingkast gebruiken. Dat is een speciaal minimalistisch kledingrek die je in jouw kinderkamer kan plaatsen. Dit is niet de plek waar ze al hun kleding bewaren. Dit is een plek waar jij elke dag een paar kledingstukken kan ophangen, op een manier waarop het simpel en makkelijk is voor ze om te kiezen. De truc is vooral dat het heel erg overzichtelijk is. Je kind kan dan zelf door hun kledingrek kijken, van hele jonge leeftijd, om zelf hun outfit uit te kiezen. Dit is heel goed voor kinderen en zorgt dat ze goed in hun vel zitten. 

Zelf uitkiezen van eten 

Je kan deze methode ook verder uitwerken in een mini keuken in hun kamer of in de woonkamer. Zo een kinderkeuken hoeft niet zo duur te zijn maar geeft wel een goed gevoel. Ze zien namelijk de ouders de hele tijd dingen doen en dat willen ze nadoen! Kinderen leren door na te doen maar kunnen natuurlijk nog niet in een echte keuken zitten werken. Je kan ze heel erg helpen door kleine flesjes en kleine bakjes te kopen. Dan kan je de kleine flesjes bijvoorbeeld vullen met melk en de bakjes met verschillende soorten ontbijt. Dan kan je wat plastic bakjes en lepels in het laatje stoppen. Zo kunnen ze hun eigen ontbijt maken! Natuurlijk sta je erbij om ze te helpen. Maar ze kunnen al vanaf hele jonge leeftijd zelf de flesjes pakken en openmaken en met een beetje hulp in een bakje gieten. Het zal je kleine super blij maken om al zoveel zelf te kunnen en zal ze stimuleren om zelf ondernemend te zijn!