Belemmeringen in het dagelijks leven

heupprothese

Ervaar je problemen in het dagelijks leven omdat je last hebt van je heup, dan kan het goed zijn dat er slijtage opgetreden is van het heupgewricht. De pijn kan zo erg worden, dat je eigenlijk geen kant meer op kunt. Heb je nog niet zolang last van de klachten dan wordt er in de meeste gevallen overgegaan tot het geven van  fysiotherapie en medicatie. Loop je er al langer mee dan is helaas dit niet meer toereikend, en moet er worden overgegaan tot het plaatsen van een heupprothese.

Wanneer laat je een operatie uitvoeren

Door bepaalde combinaties besluit je om een heupprothese te laten plaatsen, tijdens een eerste consult bij de orthopedisch chirurg wordt er bekeken hoe erg de klachten zijn. Hierbij wordt bekeken wat de beperkingen zijn tijdens je dagelijkse activiteiten, ervaar je pijn alleen bij het bewegen of ook wanneer je zit of in bed ligt. Slijtage kan het bewegen van de heup, of bijvoorbeeld tillen beperken. Helpen de medicijnen niet voldoende om de pijn te verminderen, dan is dit een teken om tot een operatie over te gaan.

heupprothese

Onderzoek

Om te kunnen bepalen hoe erg de klachten zijn zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan, aan de hand van de pijnklachten tijdens het onderzoek kan er al in veel gevallen een diagnose worden gesteld. Ook de manier van lopen verraad vaak al of je een heupprothese nodig hebt. Is de slijtage ernstig, dan kan dit te zien zijn aan lengteverschil tussen de benen. Het draaien van de heup gaat vaak ook moeilijk, omdat je beperkt bent in je bewegingsvrijheid.