Gezondheid: De mentale en fysieke gezondheid
Een goede gezondheid is belangrijk. Gezondheid is een begrip wat duidt op het ontbreken van ziekten of lichamelijke beperking aan het lichaam of de geest. Een gezonde leefstijl helpt het voorkomen van ziektes en hierdoor wordt goed gezorgd voor het lichaam en geest. Door gezond te leven, wordt de kans op ziektes verlaagd. Maar wat houdt de mentale en fysieke gezondheid in?
Mentale gezondheid
Bij gezondheid wordt meestal gelijk gedacht aan de fysieke gezondheid. De mentale gezondheid is even belangrijk. De mentale gezondheid gaat over het cognitief, emotioneel en sociaal welzijn van mensen, oftewel de gezondheid van de geest. Een goede mentale gezondheid zorgt ervoor dat men productiever is, positief in het leven staat en beter functioneert. Bepaalde aspecten kunnen de mentale gezondheid verbeteren. Denk aan het opstellen van doelen en minder pieker. Maar ook een goede leefstijl kan bijdragen aan een goede mentale gezondheid. Bewegen bijvoorbeeld draagt bij aan een positieve verandering van de stemming en emoties. Een ongezonde mentale gezondheid kan worden opgemerkt door vaak stress te ervaren en door zenuwachtig en angstig te voelen. Zulke klachten moeten worden aangepakt, aangezien een ophoping kan leiden tot een psychische stoornis.
Fysieke gezondheid
Bij de goede fysieke of lichamelijke gezondheid gaat het om de afwezigheid van ziektes tot aan een goede conditie van het lichaam. Een goede lichamelijke gezondheid kan ervoor zorgen dat men zich zelfverzekerd voelt. Een goede lichamelijke gezondheid kan worden gestimuleerd door een gezond eetpatroon en door lichaamsbeweging. De vochtbalans op peil te houden wordt uiterst aangeraden. Voldoende water drinken is zou het goedkoopste medicijn zijn. Daarnaast is het sterk aangeraden om veel groenten en fruit te eten en gewoontes zoals overmatig alcohol gebruik en roken af te leren. Voldoende lichaamsbeweging vergroot het vermogen om beter te kunnen concentreren. Daarnaast houdt het de hersenen gezond en andere cruciale organen.