Tajine: wat is het en hoe bereid je dit Marokkaanse recept

Tajine recepten

Tagine is een Marokkaans gerecht dat in een speciale pan wordt bereid, ook bekend onder dezelfde naam. De tajine is een pan die bestand is tegen hoge temperaturen en wordt gebruikt voor direct koken, omdat het kegelvormige deksel voorkomt dat de stoom naar de bodem van de pan kan terugvloeien. De gerechten die in tajines worden bereid, worden bij lage temperaturen gekookt, waardoor het vlees zachter en smakelijker wordt.

Marokkaans Arabisch eten is zeer gevarieerd en heeft zeer exotische smaken. Het is over het algemeen zeer pikant, dus bij de bereiding van jouw Tajine recepten kunt je naar eigen inzicht kruiden gebruiken, rekening houdend met jouw eigen smaak en voorkeur.

Aangezien de Tajine-pan speciaal voor dit gerecht is ontworpen, is hij misschien niet gemakkelijk te vinden; in dat geval kunt je hem vervangen door een snelkookpan.

Tajine recepten

Bereiding van Tajine

Tajine recepten zijn gevarieerd, en je vindt ze met groenten, bonen en diverse granen, maar ook met verschillende soorten vlees. Na enkele uren koken zijn de ingrediënten zeer mals en hebben ze een zeer intense smaak. In dit recept hebben we gekozen voor kip, maar je kunt het naar eigen inzicht vervangen door ander vlees. Volg de stap voor stap instructies hieronder voor deze smakelijke maaltijd!

Ingrediënten

– 1 kip in 8 stukken gesneden

– 500 gram ui, gesnipperd

– 30 gram knoflook

– 1 theelepel gemberpoeder

– 1 theelepel kurkuma

– 10 gram witte peper

– 2 citroenen

– 10 milliliter olijfolie

– peterselie naar smaak

– koriander naar smaak

– groene olijven

– saffraan naar smaak

– zout naar smaak

Voorbereiding

– Kruid de kip met alle specerijen (behalve de saffraan) en het sap van een citroen en laat het een nacht rusten;

– Giet de olijfolie in een speciale tajinepan (kan worden vervangen door een snelkookpan) en fruit hierin langzaam de gesnipperde ui gedurende 4 tot 5 minuten;

– Voeg de eerder gekruide kip toe, samen met de andere in plakjes gesneden citroen;

– Dek de pan af en laat 2 uur op laag vuur koken. Indien een snelkookpan wordt gebruikt, kan de tijd worden teruggebracht tot 1 uur.

– Voeg na de kooktijd de groene olijven en de saffraan toe, vermengd met een beetje water en nog wat gehakte koriander. Laat het nog 5 minuten sudderen;

– Indien gewenst kunt je er gekookte groenten bij doen;

– Serveer warm, vergezeld van rijst en broodjes.